16 november 2009

Lean, mean, knitting machine

Jag trodde jag hade en plan för koreografutmaningen men på So You Think You Can Knit så finns det nu förslag på nya dansstilar. Nu ska jag rocka loss till Heavy Metal i mitt koreograferande, stilen fick jag ju välja själv. Att se plagget växa fram i takt med att man drar släden över nålbädden är magiskt, eller som Metallica sjunger: and nothing else matters....


Det går åt mycket Heavy metal när man stickar på maskin...


För er som inte är så vana vid denna fantastiska stil så kommer här lite information.

Heavy metals kännetecken
Låttexterna i Heavy Metal omfattar allt ifrån kärleksballader (vackra mönster) till detaljerade skildringar av patologiska undersökningar (delstickningar), så denna stil behandlar alla tänkbara områden (allt från finaste spets till mössor och vantar).
Något som dock är typiskt för heavy metal-grupper (stickmaskinsmärken) är musikinstrumenten (ååh alla dessa tillbehör!!!). Elbas (intarsiasläde), trummor (resårbädd) samt en eller två distade elgitarrer(färgväxlare). Synth (dataprogram) och andra klaviaturinstrument (linker) förekommer hos vissa grupper, men inte alltid.


Åååh tillbehör, en sådan ljuvlig musik man kan få med dessa instrument!


Heavy metals musikteori
Heavy metal kännetecknas bland annat av frånvaron av de traditionella ackordföljder (stickor) som hårdrocken delar med mer traditionell rock och populärmusik (t.ex. disco se med på SYTYCK). I stället är låtarna (maskinerna) ofta modala (kan sticka mönster) med kvintackord (hålkort) eller mollackord (dataprogram). En typisk låt i e-moll (standard stickmaskin) kan till exempel röra sig mellan ackorden E5, F#5 och G5 (200 nålar) . Typiskt är att lägga många takter (24 maskor) på varje ackord (hålkort) med ett riff (mönsterrrapport) som upprepas hela tiden. Att en hel vers (ett plagg) eller annat längre parti i en låt kan ha bara två ackord (hålkort) är ingen ovanlighet.Fortfarande idag ser reklamen för stickmaskiner ut som på 80-talet, snacka om Heavy metal!


Lite kuriosa
Heavy metals storhetsperiod var 80-talet exempel är Iron Maiden, Kiss, Scorpions, Judas Priest och Guns N' Roses (och alla stickmaskinsböcker på svenska kommer från 80-talet! )Vid Eurovision Song Contest 2006 vann den hårdrocksinfluerade musikgruppen Lordi, från Finland, med sin låt Hard Rock Hallelujah. Detta var inte vad många väntat sig i Eurovision Song Contest som i alla tidigare år dominerats av popmusik (kanske kan en maskinstickare vinna en SYTYCK-tävling??).

Vad det blir för dansant plagg kommer senare, just nu så är jag i replokalen och stickar men framför allt repar upp...


Headbanging - en dansstil som inte är att förakta!


Andra som headbangar till Heavy Metal i vanliga fall, inte så här i SYTYCK, är: Surtanten, Maskinstickat, Upprepat, Maskinisten , Stickmaskin, symaskin och overlock, My knitting machines and me och Vikatextil.

3 kommentarer:

Surtanten sa...

"Skitbra"!!!!!!!!

Marias garnhändelser sa...

*storskratt*
Och nu förstår jag varför jag vrålar och headbangar när jag försöker sticka på maskin och att mina barn utrycker sig: "mamma, detta är inte bra för dej", hade de vetat att det bara var metal, hade de kanske dansat med

Anna sa...

Å, vad jag är glad att du inte gett dig på nån glittrig, fluffig Sunset Strip-glamrock! :D
Som hängiven headbanger måste jag resa mig upp och säga "For those about to knit - we salute you!". Tänk Lars Ulrichs intensiva baskaggar i One (ingen nyinspelning bara, han teknik har tyvärr inte blivit bättre med åren) så kommer du hålla takten. Och trasslar du in dig, tänk på vad Bruce Dickinson skulle säga. "Scream for me, knitters!"