19 november 2009

Inspiration

Swank Dollar är en maskinstickare som använder sig av standardhålkorten, gillar hennes presentationer.


Bilden är lånad från Swank dollar

16 november 2009

Lean, mean, knitting machine

Jag trodde jag hade en plan för koreografutmaningen men på So You Think You Can Knit så finns det nu förslag på nya dansstilar. Nu ska jag rocka loss till Heavy Metal i mitt koreograferande, stilen fick jag ju välja själv. Att se plagget växa fram i takt med att man drar släden över nålbädden är magiskt, eller som Metallica sjunger: and nothing else matters....


Det går åt mycket Heavy metal när man stickar på maskin...


För er som inte är så vana vid denna fantastiska stil så kommer här lite information.

Heavy metals kännetecken
Låttexterna i Heavy Metal omfattar allt ifrån kärleksballader (vackra mönster) till detaljerade skildringar av patologiska undersökningar (delstickningar), så denna stil behandlar alla tänkbara områden (allt från finaste spets till mössor och vantar).
Något som dock är typiskt för heavy metal-grupper (stickmaskinsmärken) är musikinstrumenten (ååh alla dessa tillbehör!!!). Elbas (intarsiasläde), trummor (resårbädd) samt en eller två distade elgitarrer(färgväxlare). Synth (dataprogram) och andra klaviaturinstrument (linker) förekommer hos vissa grupper, men inte alltid.


Åååh tillbehör, en sådan ljuvlig musik man kan få med dessa instrument!


Heavy metals musikteori
Heavy metal kännetecknas bland annat av frånvaron av de traditionella ackordföljder (stickor) som hårdrocken delar med mer traditionell rock och populärmusik (t.ex. disco se med på SYTYCK). I stället är låtarna (maskinerna) ofta modala (kan sticka mönster) med kvintackord (hålkort) eller mollackord (dataprogram). En typisk låt i e-moll (standard stickmaskin) kan till exempel röra sig mellan ackorden E5, F#5 och G5 (200 nålar) . Typiskt är att lägga många takter (24 maskor) på varje ackord (hålkort) med ett riff (mönsterrrapport) som upprepas hela tiden. Att en hel vers (ett plagg) eller annat längre parti i en låt kan ha bara två ackord (hålkort) är ingen ovanlighet.



Fortfarande idag ser reklamen för stickmaskiner ut som på 80-talet, snacka om Heavy metal!


Lite kuriosa
Heavy metals storhetsperiod var 80-talet exempel är Iron Maiden, Kiss, Scorpions, Judas Priest och Guns N' Roses (och alla stickmaskinsböcker på svenska kommer från 80-talet! )Vid Eurovision Song Contest 2006 vann den hårdrocksinfluerade musikgruppen Lordi, från Finland, med sin låt Hard Rock Hallelujah. Detta var inte vad många väntat sig i Eurovision Song Contest som i alla tidigare år dominerats av popmusik (kanske kan en maskinstickare vinna en SYTYCK-tävling??).

Vad det blir för dansant plagg kommer senare, just nu så är jag i replokalen och stickar men framför allt repar upp...


Headbanging - en dansstil som inte är att förakta!


Andra som headbangar till Heavy Metal i vanliga fall, inte så här i SYTYCK, är: Surtanten, Maskinstickat, Upprepat, Maskinisten , Stickmaskin, symaskin och overlock, My knitting machines and me och Vikatextil.

11 oktober 2009

Stickblandning


Efter en helg på Slöjdvillan är jag fullmatad med inspiration, ny kunskap och god mat. Redo att ta mig an nya utmaningar och min uppgift som koreograf. Det enda jag kan avslöja är att det kommer att bli något i Visjögarnet från Ullspinneriet. Vad det blir vet jag inte ännu, måste skissa lite och bestämma om det ska bli stort eller smått. Någon som har något förslag??

5 oktober 2009

Stolt men livrädd.

Efter att ha berömt min blogg (därav stoltheten) fick jag min utmaning i So you think you can knit. Jag ska Koreografera. Hjälp!!

Så här löd mailet:

Din utmaning blir att KOREOGRAFERA!
Oj, din blog var nästan en chock! Koftorna du ställde ut är Fantastiska! Och då känns fantastisk som ett för litet ord. Dessutom avslöjar du att du är industridesigner… Så, hur utmanar man en modern designer, som anmäler sig som traditionell stickerska och som avslöjar enorma sticktalanger i sin blog? Jo, man ber förstås om at hon ska lära oss andra hur man gör! Jag hoppas att du ser det som en chans att göra något du drömt om, eller kanske redan gjort litegrann… Jag har förhoppningen att din stilsäkra estetik kan sprida sig i stickvärlden!
Stort eller litet projekt är helt upp till dig, men det känns bra att sista utmaningen jag delar ut är utmaningarnas utmaning! Koreografi!


Har inte fått helt klart för mig vad detta innebär, men en utmaning med stort U är det. Många frågetecken som behöver svar. Vilken kategori, exakt vad är det jag ska göra. Ett mönster på vad??

21 september 2009

En utställning som får uppmärksamhet

Härligt och fantastiskt kul att så många uppmärksammar det som händer i Jönköping. Hoppas på mer, så länge kan man kan bla läsa om den här:

Kurbits - din slöjdkompis i inredningsvärlden

På Svt

Jnytt

20 september 2009

Handarbeta för en bättre värld

EcoCraft

Detta möter dig inne på museet. Visst är det tilltande.




EcoCraft, utställningen om lokalproducerad slöjd.



Mina koftor



Mycket klokt sagt


Nu är den invigd! Utställningen om handarbete/hemslöjd mm. Det var pompa och ståt med invigningstal av bla. Hemslöjdsföreningarnas ordförande Kerstin Andersson Åhlin och Ted Hesselbom från Röhsska museet. Det bjöds på torkad frukt och bubbel samt mycket att titta på och tala om. Fick en blombukett av pälsullgarn från Ulla-Karin på Östgöta Ullspinneri. Härligt! Så nu ska jag testa hur det beter sig i maskinen. Hade en helt super dag, med familj och vän på besök, italiensk mat efter utställningen och somnade med ett leende på läpparna.

15 september 2009

Stickning- ett hantverk att utveckla



Jag hade turen att komma med på Britt Marie Christofferssons kurs i samband med hennes utställning i Linköping. Spännande att få lära sig nya tekniker och vilka möjligheter som öppnar sig för en. Vad hon är duktig Britt Marie, och inspirerande. Fantasin sätter gränserna, inte tekniken. Tyvärr hinner man inte mycket under en kurs önskar att tiden gick att stoppa. Nu är man fullmatad med inspiration, bara att trycka på knappen för utmatning. Om det bara vore så enkelt.

8 september 2009

Mekaniker

Hjulet som skruvades bort och smordes


Hur många rörliga delar finns det på en stickmaskinssläde??


Har nu servat grovstickaren. Det ena mönsterhjulet kärvade så det var fram med skruvmejslar, trasor och olja. Skruvade upp och lossade på hela hjulet, det satt som bara den. Rengjorde med oljad tops och fick ihop alla delar, och det var många små, små delar, igen. Nu fungerar det som smort (haha). Kanske ska man skola om sig som stickmaskinsmekaniker??

Tyvärr tog jag inget kort då släden var i delar, så det får bli närbilder på slädens undersida. Den upphör aldrig att imponera mig.

2 september 2009

Klara koftor



Nu är de äntligen klara. Tre stycken blev de och de är inlämnade för att vara med på en utställning om lokalproducerad slöjd på länsmuséet i Jönköping i samband med att hemslöjden fyller 100 år. Som vanligt var det pill in i det sista och de sista knapparna syddes fast i väntan på att lämna in dem uppe på hemslöjden. Det ska bli mycket kul att se hur utställningen blir. Så många slöjdare/konsthantverkare som jobbar i olika material och olika tekniker. Vernissage är på lördagen den 19 september.

31 augusti 2009

Knapparna

Enet innan och efter bearbetning till knappar

Knapparna till mina koftor har jag gjort i ene. Det luktar härligt och är segt och bra till så små och pilliga knappar som jag vill ha. storleken är ca 1 cm i diameter. Men så fina de blev och lena. Slipade och med hål i ligger de nu och väntar på att bli i satta i koftorna som ligger tvättade och klara på tork.

15 augusti 2009

Färgat till koftorna


Har färgat det som ska bli kanterna på mina koftor. Eftersom min tanke är att de ska vara tillverkade i 100% material från max 20 mil så har jag bara använt mig av björkaska & vass, blodröd kanelspindelskivling och brun kanelspindelskivling, inga andra kemiska tillsatser. Tre härliga färger som kommer passa utmärkt till det gråa i kofterna. Härligt!

4 augusti 2009

Exprerimentell växtfärgning



3 dagars workshop på Nääs tillsammans med mamma. Vi färgade med antingen medhavda växter eller med det som vi hittade ute kring kurshuset. Kursledaren var Jeanette Schäring och hon fokuserade mycket på att försöka undvika starka kemikalier och att låta det ta tid att färga, dva låga temperaturer.




Det jag tar med mig framförallt från denna kursen är hur hon testar sig fram till rätt färgnyans genom att provfärg i olika bad i glasburkar där man enkelt kan se utfällningen från olika kombinationer av samma bad.

22 juli 2009

Koftmönster


Mina färgkombinationer

2 olika mönster att välja mellan = svårt

Håller på och ritar ett mönster som jag ska använda på min maskin. Testar färgkombinationer och två mönsterkombinationer som jag väljer mellan. Garnet är från Östergötlands ullspinneri, Visjögarnet.

Mönster med randningskomination

Har också hittat en fin randning som kan kombineras med mönstret. Svårt men spännande. Inressant att fem färgnyanser kan skapa så många olika kombinationer och ge så olika uttryck beroende på bottenfärg/kontrastfärg i mönstret.

20 juli 2009

En härlig vecka i ösregn

Maskinen och jag åkte på läger, så kändes det nästan. En hel vecka med bara fokus på stickmaskinen och vad vi har lärt oss mycket. Naturligtvis började maskinen med att krångla så jag fick efter råd på telefon skruva loss själva maskinen från underredet för att hitta varför en nybytt nål vägrade att mönstersticka.

När alla skruvar var lossade och jag städat bort ett helt hekto damm (liten överdrift) så visade det sig att jag satt i en av resårbäddens nålar dvs en för kort nål. Så hela skruvandet var i onödan, om man inte räknar med städningen. Så nu vet jag hur maskinen ser ut under och är inte längre rädd för att skruva loss saker på min maskin.




När detta trilsks var över så gick det som en dans. Övade på knapphål, urringningar, ärmhål mm samt stickade sockor och en basker. Har också lärt mig mer om hur man gör mönsterbeskrivningar och vad man bör tänka på. Fick hjälp att göra om min beskrivning på min luvkofta så att den blir enklare att sticka nästa gång. Utöver det så var vi på ett besök på Wålstedts och Leksands hemslöjd samt i vår superba lärares stickverkstad.





Att det regnade gjorde inget vi satt inne i fina nya lokaler och tittade ut över dalarna och Sätergläntan till ljudet av 7 stickmaskiner som rasslade i takt...

4 juli 2009

Nysta på tummen



Nystade ett av egenfärgade härvorna idag. Hade inte nystmaskinen framme utan nystade på tummen. Och det blev faktiskt ett mycket fint nystan. Alldeles runt och det funkade utmärkt att börja innifrån. Annars blir det inte mycket i garnväg gjort. Laddar inför Sätergläntan dit kosan går imorgon så här kommer vara lugnt ett tag framöver...

30 juni 2009

Nytt objektiv











Nu har det verkligen varit sommar några dagar. Varmt och skönt, och mindre än en vecka kvar till semester och stickmaskinskurs. Koftan blir inget stickat på, annat har tagit all tid, har köpt ett nytt objektiv till kameran. Ett fast 50mm så nu ska det fotas, och framförallt läras hur det hela fungerar. Bara att ladda batterierna igen och öva, öva, öva... Och visst är det skillnad från det andra. Här är lite smakprov. Knoppen har mamma tagit med mellanringar och det nya objektivet. De andra är egna provbilder.

25 juni 2009

Svensk slöjd


Av någon anledning så har sista numret av Hemslöjden inte kommit till mig. Jag som oftast inte har koll på prenumerationstider mm ringde igår och försökte få klarhet i problemet, har prenumerationen gått ut eller varför kommer inte tidningen. Letade efter telefonnumret och hamnade av någon anledning på Svensk slöjds nya hemsida. Vilken överraskning, så fin och så färgglad, man blir ju rent av glad av sidan. Visserligen är den lite tunn fortfarande, önskar mig en internetbutik, mer slöjdinfo mm, men vilket lyft.


Hur gick det med tidnignen då? jo fick tag i en kille som kollade upp min prenumeration och jag hade betalt, tom till september 2010 och han bad om ursäkt för missad tidnign och skickar en till. Kanske har jag en brevbärare som gillar slöjd ...

22 juni 2009

Ska du tvåändssticka i sommar?


Det ska jag i varje fall, ska vara med och blogga på Vi 2 i sommar. Härligt att det finns ett gäng som tvåändsstickar. Vi är ett gäng som brukar ses på hemslöjden i Jönköping en gång i månaden, men det är uppehåll nu på sommaren så detta passar perfekt. Ska bara komma på bra projekt att sätta tänderna i.

Ärmarna?

Nästan över bysten, nu är det bara att hänga i

Kommer ärmarna att bli för vida?

Ärmkilen, hoppas att den kommer göra susen

Har kommit en bit på koftan nu. i och med att jag stickar med så många olika färger så har jag valt att sticka ärmar och liv på samma gång, för att få färgerna att stämma. Lite knivigt, men KnitPro-stickorna är susen, bara att skruva av och på på olika ställen. En väl värd investering, synd bara att de inte finns i mindre storlekar.

21 juni 2009

Helgen i bilder

Midsommarstång och nubbe...

Söt tax

Får man inte jordgubbar är det inte midsommar!

19 juni 2009

Glad Midsommar!


Glad Midsommar!

15 juni 2009

Kofta med Tant Kofta


Nu har jag börjat sticka min kofta. Färgerna är härliga och stickningen kul. Tror inte jag kommer följa något mönster med randningen utan färgerna får komma som de kommer. Nu gäller bara att sticka på så man kommer i kapp...

13 juni 2009

Prov

Prov till uppifrån och nerkoftan . Maskantal uträknat, nu är det bara att lägga upp och sticka på...

12 juni 2009

Nystat



Det tog ett tag att nysta härvorna. Men nu ligger de uppradade på mattan vid soffan och bara väntar på att bli kofta. Det är svårt att bestämma vilken färg jag ska börja med. Tror det blir en mörk nyans till halskragen.

11 juni 2009

Femton nyanser av rosa



För några år sedan fick jag en resväska växtfärgat tvåtrådigt ullgarn. Har funderat på vad jag ska använda det till. Det är i massa olika färger och inte mer än 50g av varje färg. Har läst på TantKoftas blogg om hur hon stickar "uppifrån och ner kofta" tillsammans med andra bloggare och jag vill också vara med. Jag har tänkt använda delar av resväskegarnet. Sorterade ut ett antal härvor av rosa nyanser (färgade med kochenill, krapp och bresilja). Härliga färger som jag hoppas ska passa en randig kofta...

10 juni 2009

Spinna vidare

I morgon öppnar Östergötlands länsmuseum i Linköping en inspirerande utställning i tre delar om sticktekniker, kulturhistoria och skapande med garn. Utställningen heter "Spinna vidare" och pågår mellan 11 juni - 13 september 2009. Under samma tid visas Britt-Marie Christofferssons utställning Stickning - ett hantverk att utveckla. Östgöta Ullspinneri är också med på ett hörn har jag hört... Att ta sig till Linköping och gå på utställning står högt upp på semesterplanerna.

8 juni 2009

Framtid?

Var på ett viktigt möte för framtiden idag. Det gav mig en klarnande bild av framtiden. Planer börjar formas men det är ett stort beslut att ta. Slöjden är bränsle för livet det är en sak som är säker.

5 juni 2009

1 år!


Nu har jag haft denna bloggen ett år. Jag har mest testat för mig själv hur det är att ha en publik dagbok. Inte länkat till andra bloggare, inte heller fiskat läsare från andra. Kanske blir det den stora utmaningen inför kommande år att "go public" och se om bloggen håller i det mera publika rummet. Känns lite främmande men också utmanande. Kanske är det internet som kommer hålla slöjden levande? Intressant diskussionsämne.

3 juni 2009

Tvåändsstickad mössa


Nu börjar man se att det blir en mössa. Stickade nästan hela dagen idag på arbetstid! Var på möte i Stockholm och att sitta i bil och disskutera jobb samtidigt som man stickar är inga problem. Hoptagningarna är lite kluriga, det är svårt att följa mönstret när varven blir mindre.

2 juni 2009

Sjal av lav



Misslyckades med färgningen av en av mina entrådiga härvor. La det i stenlavsbadet som jag tog med mig hem. Värmde det och efter svalnandet så hade det en superfin ojämn färg. Tyvärr fotade jag det inte innan jag nystade det. Var ivrig att börja sticka med det. En spets stickad halsduk blir det, perfekt stickning att ha med ut på dykbåt. Följde med J ut till Hönö där han dök med dykkompisar från Lund. Härlig dag på sjön ute vid Trubaduren. Passade på att tappa stickningen i vattet vilket resulterade i att nystandet fick härvas upp, torka innan det nystades igen.

Men vilken färg! Naturen är vidunderlig!

1 juni 2009

Delning av garn


Totalt så färgade vi 57 olika färger när vi växtfärgade. Många av färgerna färgade genom att la både en vit och en grå härva i badet, och fick på så sätt två färger i ett. Alla har fått en liten docka av alla färgerna, resten delade vi upp härvvis. Skönt, för då räcker garnet till något. Dockorna ska jag göra fina lappar till, sedan kanske de också visas här. Färgerna är: (övre raden från höger) Hundkex överfärgad med blå syra, Kochenille bad 2, Ängssyra i järngryta, Ormbunke (vet inte vilken sort), (undre raden från höger) Mjölkört, Blå syrafärg, Stenlav på grått garn, Kochenille på grått garn, Stenlav.